Over trauma’s en tomatensoep

DSC_4104

Door Anita Bouma
19 juni 2022

Blijf op de hoogte!

Ook jij kan deze blog in je mailbox ontvangen zodat je geen tips mist!  Schrijf je hier in.

Je bent je voornaam + achternaam vergeten in te vullen...
Wil je je e-mail adres controleren? Deze lijkt niet te kloppen...
Niet alle velden zijn goed ingevuld.

Over trauma’s en tomatensoep

Over trauma’s en tomatensoep

Paarden coaching en trauma

Ik heb een cursus op de agenda staan! Coachen met behulp van paarden en trauma. Eigenlijk noemen ze het paardencoaching, maar dat dekt naar mijn inziens niet het geen wat ik doe. Ik coach geen paarden😉, ik coach mensen en daar heb ik als hulpmiddel de paarden bij. In mijn vorige blog heb je kunnen lezen waar paarden je mee kunnen helpen en ik had je beloofd om meer te vertellen over de opleiding die ik nu heb gedaan: Paarden Coaching en Trauma.

Je denkt misschien wel: trauma, dat is heftig. En dan denk je gelijk aan PTSS (post traumatische stress stoornis) waarvan je vast wel gehoord hebt. PTSS komt veel voor bij soldaten die naar bijvoorbeeld Afghanistan uitgezonden zijn. Maar laat me uitleggen wat een trauma nu eigenlijk is. Als je iets heel ergs hebt meegemaakt, kan dat in je gedachten of dromen terug komen. Je beleeft als het ware de gebeurtenis steeds opnieuw, en dat wil je niet. Je probeert van alles om te voorkomen dat je hier weer aan denkt. Je gaat vaak situaties vermijden, of je wilt geen dingen horen of zien die herinneringen naar boven brengen.

VLUCHTEN, VECHTEN EN VRIEZEN

Je herinneringen maak je met je zintuigen, zoals zien, het horen, ruiken, proeven en voelen. Als er iets binnenkomt via één van deze zintuigen kan je weer terug zijn in die nare gebeurtenis. Je kunt je angstig voelen, verdrietig, in paniek raken, of je staat ineens op scherp. Je kan slecht gaan slapen, je bent prikkelbaar, wordt snel boos, je hebt last van hartkloppingen, trillen of zweten.

We hebben allemaal in ons leven wel eens een traumatische ervaring gehad. Je kan een aantal dagen ervaren dat je lichaam erg gespannen is. Maar gelukkig herstelt je lichaam na een tijdje en gaat je lichaam zich weer ontspannen. Je lichaam heeft namelijk een heel mooi systeem wat je helpt bij gevaar: Vluchten, Vechten, Vriezen. Je komt in een verhoogde staat van paraatheid en je wekt een grote hoeveelheid energie op om om te gaan met het gevaar. En als het gevaar geweken is, laat je lichaam deze grote hoeveelheid energie weer los. Maar soms ontlaadt je lichaam zich niet van deze grote hoeveelheid energie en wordt de energie opgeslagen in je lichaam. Dat is niet wat je lichaam wil en daardoor ontwikkel je verschijnselen zoals de klachten die hierboven staan, om dit te compenseren. Een klein dingetje kan je terug brengen naar de heftige gebeurtenis. Het is heel belangrijk om te weten dat de symptomen van trauma niet altijd gelijk optreden. Het kan soms heel lang verborgen zijn en na jaren naar boven komen.

ONBEWUST WORDT ER IETS GETRIGGERD

Zo’n 25 jaar geleden heb ik in het Brandwondencentrum in Rotterdam gewerkt als intensive care verpleegkundige. Geweldige tijd heb ik daar gehad, maar op een gegeven moment waren mijn nachten gevuld met dromen over mensen met brandwonden. En soms droomde ik dat ik zelf met de ambulance naar het brandwondencentrum werd gebracht en ik ook brandwonden had. Zelfs de pijn ervoer ik in mijn dromen. Ik ben goed begeleid en uiteindelijk heb ik een andere baan gezocht. Mijn klachten en dromen werden in de loop van de tijd minder en verdwenen. Tot dat ik na 17 jaar weer dromen over brandwonden kreeg. Wat was nou de trigger? Ik had mij ingeschreven voor twee dagen symposium over wondzorg. En in het programma stond de naam van mijn leidinggevende van het brandwondencentrum. Ik was verheugd en keek er naar uit om hem daar te ontmoeten! Maar onbewust was er iets in mij getriggerd wat de dromen weer terug bracht.

IK DACHT DAT IK ALLES HAD VERWERKT

Nu denk je vast, tja brandwonden daar zou ik ook nachtmerries van krijgen. Maar ik heb nog een ander voorbeeld. Tomatensoep!!
Tijdens de chemotherapieën die vielen op de dinsdagen was de soep van de dag tomatensoep! Nu moet je weten dat ik altijd dol was op tomatensoep, je kon me daar als het ware ‘s nachts voor wakker maken. Maar… mijn man was een keer heerlijk voor mij aan het koken en dacht mij te verwennen met verse tomatensoep. Ik zag en rook de soep en ik was weer ‘terug” in de chemo-kamer. Een golf van intense pijn en verdriet kwam in mij naar boven. Huilen, brullen en ik wist niet meer waar ik het zoeken moest. Intense pijn en verdriet terwijl ik dacht dat ik “alles” wel had verwerkt. Dat bleek toch niet zo te zijn.

Ook de tomatensoep was een trauma voor mij. Zo zie je maar dat trauma’s kunnen ontstaan door verschillende heftige gebeurtenissen.

De volgende keer vertel ik je meer wat je kan doen als je last hebt van een trauma. Heb je na het lezen vragen hierover, stel ze gerust hieronder, of stuur me een berichtje. Je vraag kan ik altijd beantwoorden, misschien wel in een volgend blog!

Met liefdevolle groet,
Anita

PS; Ik eet gewoon weer tomatensoep 😍

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ook jij kan deze blog in je mailbox ontvangen zodat je geen tips mist!  Schrijf je hier in.

Je bent je voornaam + achternaam vergeten in te vullen...
Wil je je e-mail adres controleren? Deze lijkt niet te kloppen...
Niet alle velden zijn goed ingevuld.

Over mij

Over mij

Ik ben Anita Bouma en ja, ook ik heb moeten dealen met de diagnose: kanker.

Maandenlang bestond mijn leven uit ziekenhuisbezoeken, fysiotherapie, bloedprikken en behandelingen. Ziek zijn was mijn dagelijkse bezigheid. Ik werd volledig geleefd en ik gaf me eraan over, want ik had geen keus. Ondanks alles, ging ik ervoor!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Laatste berichten
Her-bronnen-coaching-met-paarden-1

Over trauma’s en tomatensoep

39124880-79eb-478e-890a-3686945bcadc

Paarden kunnen geen spanning vasthouden en hebben geen oordeel

IMG_1099

Van verpleegkundige naar coaching met paarden

IMG_3102

Camping life!

IMG_feest3

Herbronnen

Scroll to Top