Wanneer ben je gezond of blijf je altijd voor de zorgverlener de patiënt met kanker?

DSC_4104

Door Anita Bouma
18 maart 2020

gezond na kanker (600 x 373)

Blijf op de hoogte!

Ook jij kan deze blog in je mailbox ontvangen zodat je geen tips mist!  Schrijf je hier in.

Je bent je voornaam + achternaam vergeten in te vullen...
Wil je je e-mail adres controleren? Deze lijkt niet te kloppen...
Niet alle velden zijn goed ingevuld.

Wanneer ben je gezond of blijf je altijd voor de zorgverlener de patiënt met kanker?

Wanneer ben je gezond of blijf je altijd voor de zorgverlener de patiënt met kanker?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Bent u verder gezond?” vraag de dame aan de andere kant van de telefoon. “Ja, hoor” zeg ik.  “Welke medicijnen gebruikt u?”vraagt ze verder. “Tamoxifen, ect zeg ik weer”.  “Mw dat klinkt niet alsof u heel gezond bent, die medicijnen slikt u wel voor een reden!” zegt de dame aan de telefoon.

Het is zaterdag en ik ben Ajani (het paard van mijn dochter) aan het longeren. Het gaat prima, Ajani heeft er zin in en loopt heerlijk zijn rondjes. Eerst maar links om, het is geweldig om te zien hoe hij reageert op mijn stem. Stappen.. Galop… Draf…  Ik geniet met volle teugen. Nu de andere kant op. Ik sta te klungelen met de lange longeerlijn. De lijn moet op een bepaalde manier opgerold worden, zodat er bij onverwachte bewegingen van het paard het touw kan vieren. Ajani geeft een ruk met zijn hoofd omhoog en ik voel KNAP… AU mijn pink! Ik heb handschoenen aan dus kan niet zien of er ook echt wat aan de hand is.

Ik ga nog wel even door met longeren, de stal ook nog even mesten en dan volgt het moment van de waarheid…
Mijn handschoenen doe ik uit en ik kijk met argusogen naar mijn pink. Dik, rood en blauw… Oeps denk ik, die is vast gebroken.

Onderweg naar huis bel ik naar de spoedeisende hulp. Het is zaterdag, dus ik hoop dat ik snel terecht kan in het ziekenhuis. En daar heb ik dat bijzondere gesprek met de mevrouw van de spoedeisende hulp.
Ben ik verder gezond?

Kanker, tja, dat is al even geleden. De medicijnen slik ik, om het risico op recidief zo laag mogelijk te houden.
Ben ik wel gezond? Ik voel me zo gezond als een vis! Voel ik me net zo als “voor” de kanker? Nee, dat niet.

Ik heb last van “late gevolgen” van de behandelingen tegen kanker. Snel last van vermoeidheid, mijn geheugen laat me ook regelmatig in de steek, ik vergeet dingen, ik kan soms moeilijk op namen komen. Ik lijk wel een oude vrouw als ik smorgens mijn bed uit kom . Tussen de middag ga ik altijd een uurtje rusten / slapen. Mijn energie balans moet ik goed in de gaten houden en doe ik dat niet, dan weet ik dat er een time-out dag gaat volgen. (of meerdere dagen). Ik kan slecht tegen geluid en drukte.

Bent u verder gezond? Wat is gezondheid?
De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) stelt in 1948; Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte en andere lichamelijke gebreken.

Mmm, volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Nu ik dit zo schrijf zie ik de reactie van mijn kinderen ( 19-22 jr.) al voor me; “Mam, geestelijk, dat weet ik zo nog niet hoor!”

Machteld Huber vindt deze definitie in anno 2020 kort door de bocht en geeft deze definitie;
“Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Deze definitie is flexibeler en dynamischer en neemt de veerkracht van mensen mee. Mensen kunnen met een ziekte om leren gaan en daarnaast toch nog behoorlijk gezond in het leven staan.
Met deze definitie kunnen mensen dus gezond zijn, naast het hebben van een ziekte.

Gelukkig maar!! Ik voel me gezond! Ik ben flexibel, kan mij goed (vaak)  aan mijn gezondheid aanpassen en ik kan gelukkig nog steeds de regie over mijn eigen leven voeren!

Dus, mevrouw aan de andere kant van de telefoon! Ik voel me gezond en dan ben ik ook gezond!

lees hier het stuk van Machteld Huber

 

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ook jij kan deze blog in je mailbox ontvangen zodat je geen tips mist!  Schrijf je hier in.

Je bent je voornaam + achternaam vergeten in te vullen...
Wil je je e-mail adres controleren? Deze lijkt niet te kloppen...
Niet alle velden zijn goed ingevuld.

Over mij

Over mij

Ik ben Anita Bouma en ja, ook ik heb moeten dealen met de diagnose: kanker.

Maandenlang bestond mijn leven uit ziekenhuisbezoeken, fysiotherapie, bloedprikken en behandelingen. Ziek zijn was mijn dagelijkse bezigheid. Ik werd volledig geleefd en ik gaf me eraan over, want ik had geen keus. Ondanks alles, ging ik ervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Laatste berichten
Her-bronnen-coaching-met-paarden-1

Over trauma’s en tomatensoep

39124880-79eb-478e-890a-3686945bcadc

Paarden kunnen geen spanning vasthouden en hebben geen oordeel

IMG_1099

Van verpleegkundige naar coaching met paarden

IMG_3102

Camping life!

IMG_feest3

Herbronnen

Scroll to Top