wat zeg je tegen iemand die kanker heeft?

DSC_4104

Door Anita Bouma
17 december 2019

wat zeg je tegen kankerpatient

Blijf op de hoogte!

Ook jij kan deze blog in je mailbox ontvangen zodat je geen tips mist!  Schrijf je hier in.

Je bent je voornaam + achternaam vergeten in te vullen...
Wil je je e-mail adres controleren? Deze lijkt niet te kloppen...
Niet alle velden zijn goed ingevuld.

wat zeg je tegen iemand die kanker heeft?

wat zeg je tegen iemand die kanker heeft?

“Ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. “

Dat was de vraag van twee verschillende mensen afgelopen week. Ze kennen beide iemand die kort geleden de diagnose kanker hebben gekregen. Ik ben blij met deze vragen. Dat betekent dat zij er over na denken in plaats van “gewoon” maar iets te zeggen. Je kent het vast wel de opmerking” je ziet er goed uit!!” tja, gelukkig dat je er goed uit ziet, maar van binnen voelt het helemaal niet zo!

Wat zeg je tegen iemand die kanker heeft. Voor mij was het belangrijkste dát ze iets tegen me zeiden. In deze periode leer je wel je vrienden kennen. Sommige mensen liepen om me heen, zelfs een paar van mijn collega’s (uit de zorg) wisten niet wat ze moesten zeggen. Dat is vond ik pas erg!

Wat ik helemaal niet erg vond als mensen me vertelde dat ze niet wisten wat ze moesten zeggen.

Wat mij heeft geholpen tijdens de kanker periode.

Tips:

 • Ik hoorde dat je ziek bent, dat vind ik vreselijk, maar ik weet niet wat ik moet zeggen.
 • Stuur regelmatig een whatsapp. Ik had een aantal vriendinnen om me heen die me dagelijks een appje stuurden. En wat staat daar dan in vraag je je misschien wel af. De alledaagse dingen. Foto van bloemen die je gekocht hebt, kleding wat je gemaakt hebt. Betrek me bij je dagelijkse leven. Mijn wereld is al zo klein.
 • Een appje: “ik denk aan je” is altijd goed.
 • Een kaartje is altijd leuk
 • Bloemen vind ik geweldig
 • Een tijdschrift over de post
 • Ik kreeg zelfs een knuffelbeer (van mijn zus die niet in de buurt woont)
 • Breng een warme maaltijd (Al kan ik niet alles eten, mijn gezin wel)
 • Stofzuig even mijn huis (mijn vriendin ging stofzuigen als ik lag te slapen. Je wordt wakker en je huis is schoon!!)
 • Mijn was strijken of opvouwen.
 • Wees een luisterend oor en begin niet over de mensen die je ook kent die kanker hebben gehad (en overleden zijn, of voor de 2e keer kanker hebben gehad)
 • Vraag wát je kan doen. En niet, als je wat nodig hebt dan hoor ik het wel. Vragen om hulp is voor veel mensen heel moeilijk. Weest concreet; op welke dag kan ik een warme maaltijd brengen?
 • Beloof alleen dingen die je ook écht gaat / kan doen.

En vergeet niet: niets doen kan ook een grote hulp zijn. Je aanwezigheid kan heel veel betekenen.

Waar heb jij behoefte aan? Of waar hád jij behoefte aan?
Wil je me dat laten weten? Dan kan deze lijst met tips alleen nog maar groeien 😊

Groetjes Anita

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ook jij kan deze blog in je mailbox ontvangen zodat je geen tips mist!  Schrijf je hier in.

Je bent je voornaam + achternaam vergeten in te vullen...
Wil je je e-mail adres controleren? Deze lijkt niet te kloppen...
Niet alle velden zijn goed ingevuld.

Over mij

Over mij

Ik ben Anita Bouma en ja, ook ik heb moeten dealen met de diagnose: kanker.

Maandenlang bestond mijn leven uit ziekenhuisbezoeken, fysiotherapie, bloedprikken en behandelingen. Ziek zijn was mijn dagelijkse bezigheid. Ik werd volledig geleefd en ik gaf me eraan over, want ik had geen keus. Ondanks alles, ging ik ervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Laatste berichten
Her-bronnen-coaching-met-paarden-1

Over trauma’s en tomatensoep

39124880-79eb-478e-890a-3686945bcadc

Paarden kunnen geen spanning vasthouden en hebben geen oordeel

IMG_1099

Van verpleegkundige naar coaching met paarden

IMG_3102

Camping life!

IMG_feest3

Herbronnen

Scroll to Top