Wereldkankerdag 4 februari 2021

DSC_4104

Door Anita Bouma
29 januari 2021

Wereldkankerdag2021-Facebook-bericht-C2

Blijf op de hoogte!

Ook jij kan deze blog in je mailbox ontvangen zodat je geen tips mist!  Schrijf je hier in.

Je bent je voornaam + achternaam vergeten in te vullen...
Wil je je e-mail adres controleren? Deze lijkt niet te kloppen...
Niet alle velden zijn goed ingevuld.

Wereldkankerdag 4 februari 2021

Wereldkankerdag 4 februari 2021

Op 4 februari 2021 is het weer wereld kanker dag.
Wereldwijd wordt er stil gestaan bij de impact van kanker op de levens van patiënten en hun omgeving.
Het thema van dit jaar is;

Kanker in coronatijd

In de “verhalen uit mijn praktijk” neem ik je mee in een aantal bijzondere verhalen die gaan over de dagelijkse dingen die je denkt, ziet, hoort, voelt en beleeft.

Janneke is een jonge vrouw. Ze heeft begin 2020 de diagnose kanker gekregen. Er volgden operaties, een transplantatie, chemotherapieën, bestralingen en medicatie om afstotingsverschijnselen tegen te gaan.
Alles ging zo snel nadat ze de diagnose had gekregen. Geen tijd om stil te staan bij de diagnose, geen tijd om te verwerken wat ze had meegemaakt, haar gezin (man en 2 kinderen onder de 5 jaar) ging door een vreselijke tijd. Gelukkig was er veel hulp van ouders, familie en vrienden maar de diagnose, behandelingen en daarbij ook nog eens de coronamaatregelen hadden veel invloed op Janneke.

Ze is zó bang dat de kanker weer terugkomt, ze is bang om corona te krijgen, ze wil graag weer haar “normale” leven terug. Maar hoe doe je dat als je kwetsbaar bent?

Hieronder delen van het open en eerlijke gesprek dat ik met Janneke voerde.

Impact van corona op mij
“Ik weet het gewoon niet meer! Ik weet niet meer waar ik goed aan doe! Het is alleen nog maar corona om mij heen. Iedereen loopt met mondkapjes en desinfectiegel rond in mijn omgeving.
Ik ben bang om naar het ziekenhuis te gaan voor controle. In het ziekenhuis heerst corona, ik ga in dezelfde scan als een corona patiënt. Ik heb last van mijn rug, normaal ga ik altijd naar de fysiotherapie maar nu durf ik niet.
Contact met mijn werk heb ik alleen via beeldbellen. Eigenlijk heb ik alleen nog maar contact met anderen via beeldbellen. Vriendinnen komen alleen bij mij op bezoek als het mooi weer is. Eén tegelijk en dan in de tuin, met 2 meter er zeker tussen. Een knuffel kan niet meer. Ik voel me alleen en afgesloten van de buitenwereld.”

 Impact van corona op mijn partner
“Het is best moeilijk voor ons om de juiste balans te vinden tussen ons en de corona. En zeker de beslissingen die we nemen voor onze kinderen. Ik werk nu thuis zodat ik niet in contact kan komen met collega’s en klanten met corona.
Eigenlijk zou ik best wel weer even naar mijn werk willen, contact met anderen hebben. We gaan niet meer op bezoek bij vrienden, familie; zij komen sporadisch bij ons op bezoek. Contact is alleen via de telefoon, whatsapp, beeldbellen. Ik / wij leven in een soort gevangenis, te bang dat Janneke corona krijgt. Plannen maken we niet, we proberen door de dag te komen. Corona heeft invloed op ons hele leven en we weten niet hoelang dit gaat duren.”

 Impact van corona op mijn kinderen
“De kinderen zijn al vanaf het begin van de coronatijd thuis. Tijdens mijn behandelingen en operatie mochten ze niet eens bij me komen. Alleen mijn man mocht mij (in een heel geel pak met alles er op en eraan) bij me komen. Mijn kinderen mocht ik alleen zien achter het raam.
Vreselijk vond ik dat! Ik durf mijn kinderen niet naar school te laten gaan

Buiten spelen ze alleen in onze tuin.

Spelen met andere kinderen mogen ze niet van ons, soms mogen ze een vriendje uitnodigen bij ons in de tuin. Maar dat kan alleen met mooi weer. En dan zijn dat kinderen waarvan ik weet dat de ouders ook streng zijn met de corona regels.  Knuffelen met opa en oma kan niet. Ze krijgen helemaal geen knuffels meer van anderen. Wel van ons, maar ik ben wel voorzichtig om met mijn kinderen te knuffelen. Ze missen de school, de juf, de andere kinderen. Maar stel je voor dat ze corona krijgen? En dat ik ook corona krijg? Waar doe ik goed aan? Hoelang gaat dit nog duren? Wanneer ben ik niet meer zo kwetsbaar?

Impact van corona op mijn familie
“Mijn ouders passen zo nu en dan op de kleintjes, en ze houden rekening met mij. De boodschappen laten ze bezorgen zodat ze niet naar de winkel hoeven. Bezoek houden ze af, want stel je voor… en dit alles om op onze kinderen te passen. Als het mooi weer is gaan ze met de kinderen naar het strand. Daar is heel veel ruimte, daar kunnen de kinderen lekker spelen en het is buiten.”

Deze tijd is voor veel mensen moeilijk en confronterend. Maar als je in eenzelfde situatie als Janneke verkeert, staan je nog veel meer uitdagingen te wachten.

Onderstaand wat tips;

 • Blijf bewegen, een dagelijks ommetje is goed voor lichaam en geest
 • Eet gezond en zorg voor voldoende slaap
 • Zorg voor een structuur in je dag
 • Zoek contact met anderen
 • Praat over hetgeen wat je bezighoudt
 • Praat met je kinderen
 • Doe iets wat je nog nooit gedaan hebt
 • Volg het nieuws niet op ieder moment van de dag.
  Je wordt angstiger als je alleen maar bezig bent met de dreiging van corona
 • Wees voorzichtig met alcohol en drugs
 • Zoek bij klachten hulp van je huisarts
 • Maar vooral; wees lief voor je zelf

En… hoe ervaar jij deze corona tijd?

Welke dingen zijn er voor jou veranderd, of heb je nieuwe bezigheden ontdekt?

Als je tips hebt voor Janneke, dan geef ik ze graag aan haar door!

Heb jij net al Janneke behoefte aan een luisterend oor, ik ben bereikbaar voor jou!
Laat een berichtje voor me achter en ik ga een een afspraak met je maken via beeldbellen, geheel gratis!

Lieve groeten,
Anita Bouma

Ps Janneke is een fingeerde naam

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ook jij kan deze blog in je mailbox ontvangen zodat je geen tips mist!  Schrijf je hier in.

Je bent je voornaam + achternaam vergeten in te vullen...
Wil je je e-mail adres controleren? Deze lijkt niet te kloppen...
Niet alle velden zijn goed ingevuld.

Over mij

Over mij

Ik ben Anita Bouma en ja, ook ik heb moeten dealen met de diagnose: kanker.

Maandenlang bestond mijn leven uit ziekenhuisbezoeken, fysiotherapie, bloedprikken en behandelingen. Ziek zijn was mijn dagelijkse bezigheid. Ik werd volledig geleefd en ik gaf me eraan over, want ik had geen keus. Ondanks alles, ging ik ervoor!

One Comment

 • Hoi Anita,

  Dit verhaal komt me bekend voor, Kanker komt op zichzelf nog alleen; er komen vaak extra complicaties of onvoorziene omstandigheden als ‘extraatje’ bij.
  Het gevoel en besef dat je alleen op je eigen lijf & leven bent terug geworpen is dan ook een gevecht opzich.
  Laat staan dat Corona daar nog eens bovenop komt, hoeveel kan een mens hebben?
  Zo te lezen in dit stuk is het een sterke vrouw, die al veel bergen heeft beklommen en die soms de moed laat zakken waardoor de complete angst toeslaat.
  Erg logisch en ingewikkeld proces om mee om te gaan.
  Wat fijn om te lezen is dat haar familie en vrienden zoveel mogelijk rekening met haar proberen te houden.
  Helaas kunnen ook zij niet het grote probleem Corona en met name de angst wat dat voor gevolgen kan hebben voor haarzelf en haar gezin niet oplossen maar het wel ‘dragelijk’ maken door begrip te blijven tonen.
  Het is voor ons allemaal een kwestie van een lange adem, toch optimistisch blijven en met name die gedachtes vast houden.
  Het vergt voor iedereen extra flexibiliteit en het vraagt ook van ons allemaal om wat creatief te denken in het vinden van oplossingen, afleiding of alternatieven, bv een tuinkamer of een high tea aan huis onder het mom van: kunnen wij niet naar de horeca dan komt de horeca gewoon naar huis.
  Jou tips geven al een positieve boost! De actuele nieuwsberichten geven nog altijd niet veel toekomstperspectief en onzekerheid maar dat moeten we dan maar zelf invullen: leven met de dag en de kleine lichtpuntjes altijd blijven zien, ook in het donker.
  Afleiding zoeken in allerdaagse dingen en wat grensverleggende activiteiten, dat geeft soms een ander inzicht in de manier van relatieveren, je angst accepteren, waardoor er weer ruimte komt voor positiviteit!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Laatste berichten
Her-bronnen-coaching-met-paarden-1

Over trauma’s en tomatensoep

39124880-79eb-478e-890a-3686945bcadc

Paarden kunnen geen spanning vasthouden en hebben geen oordeel

IMG_1099

Van verpleegkundige naar coaching met paarden

IMG_3102

Camping life!

IMG_feest3

Herbronnen

Scroll to Top