Paarden kunnen geen spanning vasthouden en hebben geen oordeel

DSC_4104

Door Anita Bouma
4 juni 2022

Blijf op de hoogte!

Ook jij kan deze blog in je mailbox ontvangen zodat je geen tips mist!  Schrijf je hier in.

Je bent je voornaam + achternaam vergeten in te vullen...
Wil je je e-mail adres controleren? Deze lijkt niet te kloppen...
Niet alle velden zijn goed ingevuld.

Paarden kunnen geen spanning vasthouden en hebben geen oordeel

Paarden kunnen geen spanning vasthouden en hebben geen oordeel

 

 

 

 

 

 

 

 

TOT MIJN VIJFTIGSTE WAS IK BANG VOOR PAARDEN
Na mijn coach-opleiding heb ik de opleiding gevolgd tot gecertificeerd paardencoach. Een hele mond vol! Misschien kan je je helemaal niks bij coachen met paarden voorstellen, of zeg je misschien wel dat je bang bent voor paarden! I have been there! Tot mijn vijftigste was ik bang voor paarden, en dat is helemaal niet handig als je dochter een echt paardenmeisje is met haar eigen paard. Na de behandelingen tegen kanker bleef ik bang blijven dat de kanker weer terug zou komen, bij elk pijntje of ongemak wat ik maar voelde. Daar kon ik niks aan doen, maar ik besloot dat ik wel iets kon doen aan mijn angst voor paarden. Langzaamaan, met hulp van mijn dochter, begon ik meer vertrouwd te raken met de paarden, begon ik met paardrijles (jazeker!) en overwon ik deze angst. 💪

Paardencoaching kwam op mijn pad (je kan hierover lezen in mijn vorige blog). Ik heb ondervonden dat paarden mij geweldig hebben kunnen helpen om keuzes te maken, om te rouwen, om in contact te komen met mijn lijf, om te ontspannen en om verder te gaan in mijn leven. Hoe dan? Vraag je je misschien wel af.

PAARDEN KUNNEN GEEN SPANNING VASTHOUDEN

Paarden zijn bijzondere dieren. Wij kunnen echt heel veel leren van paarden. Wist je dat paarden geen spanning vast kunnen houden zoals wij doen? Wij krijgen last van hoofd- rug- nek – schouder pijn. Wij hebben last van stress, prikkels, een vol hoofd en rennen maar door het leven om alle taken maar te volbrengen die we moeten (of is het willen?) doen. Je werk, social media, de maatschappij is zo ingericht dat we altijd maar druk zijn en prikkels krijgen. Tijd om te ontspannen nemen we nauwelijks. En als we eindelijk eens tijd hebben weten we vaak niet meer hoe we kunnen ontspannen.

Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Mijn hoofd was altijd druk in de weer, mijn lijf gaf migraine aan, gespannen schouders, rugklachten, heel slecht slapen, hele dagen moe, geen energie meer. Mijn batterij was op. Ik wist dat ik “moest” ontspannen maar ik wist echt niet meer hoe ik dat moest doen. De techniek om te ontspannen had ik in de loop van mijn leven verleerd. Mijn lichaam wist ook niet meer hoe ik dat moest doen. Ik was als het ware niet meer verbonden met mijn lichaam.

PAARDEN HEBBEN GEEN OORDEEL

Terug naar het paard. Paarden staan altijd in contact met hun lichaam en met hun omgeving. Die gebruiken al hun zintuigen: horen, zien, ruiken en voelen. Een paard scant als het ware zijn omgeving. Dat scannen doen ze om te ontdekken wat er in hun omgeving gebeurt. Ze scannen hun kudde genoten. Voelen of iedereen goed zijn vel zit en of er gevaar dreigt. Maar paarden hebben een aantal voordelen ten opzichte van ons, de mens. Paarden kunnen namelijk geen spanning vasthouden! Mocht een paard spanning ervaren doordat ze ergens van schrikken of spanning overnemen van een kuddegenoot, dan laten ze dat onmiddellijk weer los door bijvoorbeeld te gaan gapen.
Paarden hebben ook geen oordeel! Heerlijk is dat toch! Je wordt niet veroordeeld door een paard. Hij zal je scannen en is alles oké dan ben je onderdeel van de kudde! Je wordt gewoon opgenomen in de kudde zoals je bent!

EEN PAARD VOELT AAN HOE HET MET JOU GAAT

Misschien heb je wel eens gehoord dat een paard je spiegelt. Dat betekent dat het paard aanvoelt hoe het met jou gaat en dit na gaat doen.
Bij een andere persoon kun je je beter voordoen dan dat je je op dat moment voelt, maar een paard doorziet jou direct! Spanning waar je zelf niet bewust van bent, laat het paard zien, en laat het ook weer los. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat je hartslag zich verlaagt als je bij een paard bent. Paarden-coaching heeft mij geholpen om weer in mijn lijf te komen. Mijn hoofd en lichaam zijn weer één. Ik heb geleerd om weer te ontspannen, of eigenlijk heeft mijn lichaam weer geleerd hoe het zich kan ontspannen. Mijn hoofd raakt leeg als ik bij een paard ben. Mijn leven is na de coaching met paarden een heel stuk beter geworden!

Volgende keer meer over hoe paarden kunnen helpen met trauma, dan heb ik mijn cursus achter de rug!

Met liefdevolle groet,
Anita

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Ook jij kan deze blog in je mailbox ontvangen zodat je geen tips mist!  Schrijf je hier in.

Je bent je voornaam + achternaam vergeten in te vullen...
Wil je je e-mail adres controleren? Deze lijkt niet te kloppen...
Niet alle velden zijn goed ingevuld.

Over mij

Over mij

Ik ben Anita Bouma en ja, ook ik heb moeten dealen met de diagnose: kanker.

Maandenlang bestond mijn leven uit ziekenhuisbezoeken, fysiotherapie, bloedprikken en behandelingen. Ziek zijn was mijn dagelijkse bezigheid. Ik werd volledig geleefd en ik gaf me eraan over, want ik had geen keus. Ondanks alles, ging ik ervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Laatste berichten
Her-bronnen-coaching-met-paarden-1

Over trauma’s en tomatensoep

39124880-79eb-478e-890a-3686945bcadc

Paarden kunnen geen spanning vasthouden en hebben geen oordeel

IMG_1099

Van verpleegkundige naar coaching met paarden

IMG_3102

Camping life!

IMG_feest3

Herbronnen

Scroll to Top